Začátek s výcvikem

Jak jsem psala v minulém článku, tak nyní přicházím s článkem začátek s výcvikem. Určitě je dobré nechat štěně vyvíjet se a poznávat svět. Základem dobrého výcviku je samozřejmě socializace. Poté už se začíná pomalu s jednoduchými prvními povely jako jsou sedni, lehni, přines a spousty dalších. Základem, ale zůstává, aby to Vaše štěňátko bavilo. Je potřeba myslet na to, že jsou to štěňata a pozornost jim vydrží hodně maličký čas a není se čemu divit. Zajímá je všechno a teprve poznávají jak to na tom světě vlastně chodí. Ve 12. týdnu jejich věku už mají dokončené očkování a je ta správná doba začít chodit na cvičák. Je více názorů, kdy začít chodit. Já zastávám názor, že když začnete chodit hned ve 12. týdnu nic tím nezkazíte. Další výhodou je, že malá štěňátka jsou zvědavá a rádi poznávají vše okolo nich, takže v tomhle věku je socializace nejsnadnější z celého období života psů. Ale na druhou stranu pokud si myslíte, že by bylo lepší počkat do nějakého věku a nechat vaše štěně užít si své mládí tak asi nic nezkazíte, ale je třeba si uvědomit, že štěněti na cvičáku stanovujete hranice a i vy samy se naučíte jak s ním zacházet a pokud se rozhodnete, že vašemu mrňousovi necháte absolutní volno je třeba počítat s tím, že se začne nudit a bude vymýšlet daleko víc lumpáren než štěně, se kterým budeme hrou trénovat povely a učit ho režim na cvičáku.

Základní povely, které by měl umět každý pes pro každodenní život s Vámi

Povíme si základních 5 povelů, které by měl umět každý pes ať už se jedná o čivavu nebo německého ovčáka

  1. Přivolání– povel “ke mně”, tento povel je asi tím nejdůležitějším. Myslím si, že každý chce svého psa pustit a bez přivolání to prostě nepůjde. Když si to tak vezmete, tak přivolání učíte svého psa neustále a to tím, že si ho voláte k sobě, když mu chcete něco dát nebo s ním jdete ven. Jediný rozdíl je v tom, že pes musí přijít na tento povel, když vy chcete a ne když on chce.
  2. Odložení- povel “zůstaň”, tento povel využijete jak na cvičáku tak i v běžném životě. Půjde kolem vás pes a budete potřebovat svého psa uklidnit, nechcete se s ním přetahovat a nebo si jen chcete zavázat tkaničku u boty. Druhým způsobem na co lidé tento povel využívají je, když máte vašeho psa na volno a náhodou vyjede auto a váš pes bude přes silnici a je vidět, že nestihne přiběhnout, tak jen zavoláte “lehni a zůstaň” a pes tam počká než si k němu přijdete nebo dáte povel “volno”.
  3. Chůze u nohy- povel “k noze”, tento povel využijete zejména na cvičáku, kdy pes jde u Vaší levé nohy a pozorně Vás sleduje. Druhým způsobem chůze u nohy je to, když jdete se svým psem po městě a prostě chcete, aby Váš pes šel vedle Vás. Dáte povel ” jdeme” ( tento povel mám já osobně, ale je to v podstatě na Vás jaký povel budete používat). Rozdíl mezi těmito povely je ten, že když dáte povel “k noze” tak pes Vás musí pozorně sledovat, dívat se na Vás a u povelu, který si dáváte samy jde hlavně o to, aby pes šel u nohy, ale nemusí vás sledovat je to prostě pomocný povel por život psa se psovodem.
  4. Sedni- povel “sedni”, souvisí s odložením, jde o cvik, do kterého odkládáte svého psa, když chcete, aby na Vás někde počkal nebo setrval na jednom místě.
  5. Lehni- povel “lehni”, je to samé jako povel “sedni” jen s rozdílem pozice, v které pes je.

Výsledek obrázku pro výcvik štěněte

 

Další povely a triky, které můžete svého psa naučit

Dalšími povely, které se dají vašeho parťáka je neskutečně mnoho, tak si povíme dalších 6, které se využívají v každodenním životě.

  1. Místo- povel “místo”, je to povel, který se opravdu využívá poměrně hodně ať už chcete svého psa na chvíli odložit, přijde návštěva nebo jen chcete, aby byl chvíli v klidu a nepletl se Vám pod nohy, protože potřebujete třeba jen něco udělat. Tento povel je hodně důležitý, jak pro Vás tak i pro Vašeho čtyřnohého miláčka.
  2. Přines- povel “aport”, je to povel, který se využívá nejen na cvičáku, ale i při hře kdy hodíte Vašemu psovi balónek, klacek nebo cokoli jiného.
  3. Ne- povel “ne”, je povel, kterým psovi dáte jasně najevo, že jeho chování je se Vám nelíbí a žádáte si ním okamžité ukončení toho co pes dělá. Myslí, že tento povel je automatický pro každého majitele psa, ale přesto velmi důležitý pro uvědomění.
  4. Fuj- povel “fuj”, je to povel, který Vy dáte a pes si nesmí vzít jídlo ať už od Vás nebo od kohokoliv jiného.
  5. Hop- povel “hop”, je opět využívaným povelem na cvičáku pro přeskakování překážek, ale v běžném životě je dobré, aby Váš pes znal z důvodu toho, že ho pak nemusíte nikde přenášet a dávat například do vany nebo když chcete, aby Váš pes skočil do auta do přepravky bez vašeho tahání a strkání dovnitř.
  6. Pust- povel “pust”, je povel využívaný na obranách na cvičáku, ale také když se doma budete přetahovat s vaším psem a budete chtít, aby hračku pustil a budete mu ji chtít hodit tak dáte povel a nemusíte na něho nějak křičet nebo ho vyvěšovat, jen aby vám hračku pustil.

🙂 Děkuji za přečtení a příště se můžete těšit na informace o chování v tzv. psí pubertě

Předchozí článekKlec pro psa
Další článekMňamkozní roládka

Leave a Reply