Mnoho let se diskutuje o tom, zdali psi opravdu vidí černobíle, jestli dokáže rozeznat obličej svého pána a nebo spoléhá jen na svůj sluch a čich. Také mám doma čtyřnohého nejlepšího kamaráda,tak jsem potom začala více pátrat a pořídila jsem si knihu “Inteligentní pes”,kterou mohu vřele doporučit všem,co se chtějí o svém chlupáčovi dozvědět více.

A jak tomu vlastně je ?

Skutečnost je taková,že psi vnímají méně zřetelněji barvy než lidé,zato mnohem lépe vnímají pohyb.Za vše může poměr tyčinek a čípků v jejich oku.Obojí se nachází v sítnici.Tyčinky se nepodílejí na vnímání barev,ale jsou citlivé na změnu světla a dokáží zachytit pohyb a tvar.Napomáhají k vidění v šeru.Čípky jsou uzpůsobené na vnímání barev a detailů.Na rozdíl od lidí, u psů najdeme jen dva druhy čípků,proto sice barvy rozeznávají,ale mají problém rozeznat některé odstíny. Podobně jako barvoslepí lidé mají problém rozeznat zelenou a červenou barvu.

Citlivost oka psa na světlo je pětkrát vyšší než u člověka.Za to mohou tyčinky ,kterých je mnohem víc než u lidí.Psi navíc mají v oku něco,co v našem oku nenajdete.Je to odrazová vrstva,která zvyšuje množství světla,proto díky odrazu světla od této vrstvy psům ve tmě svítí oči zeleně.

Víte že ???

Nejčastější barvou hraček pro psy je červená? Ale zkuste raději sahnout po něčem žlutém či modrém.Pes snáze hračku uvidí na zeleném trávníku.

Rozpozná pes váš obličej ?

V této oblasti proběhlo několik výzkumů,které dokazují,že pes dokáže poznat svého pána na obrazovce,ale zároveň dokáže poznat jeho pocity a náladu.K dalšímu závěru co došli je fakt,že psům promítali řadu obličejů jak lidských,tak i psích.Zjistili,že se psi více soustředí  na “tváře” jiných psů,které si pozorněji prohlížejí a pátrají po jejich výrazu.

Je to v očích…

Podle výzkumů vědci zjistili, že psi stejně jako lidé se při promítání obličejů soustředili nejprve na oči. U jejich sledování strávili nejvíce času.Poté si prohlédli zbytek obličeje, kde se nejvíce soustředili na ústa.Co se týče rozeznávání nálady, při promítání psa s výrazem agrese ,to u psům upoutalo pozornost,ale když promítali rozhněvaného člověka,psi měli tendenci odvracet pohled jinam.Psi,kteří žijí v domácnosti se výrazy obličejů zabývali delší dobu než psi v kotcích.Dokonce dokázali poznat,že se jedná o obličej, ikdyž byl vzhůru nohama.

Pohled a oči všeobecně zajímá psi v každé situaci.Na oči se soustředí při každém styku s člověkem,z toho důvodu také vše ,co zvětšuje či deformuje vaše oči, může být pro psa zdrojem obav nebo strachu. Někteří psi mají strach z brýlí nebo reflexních slunečních brýlí,pravděpodobně proto,že jim připomínají obrovské upřené zornice,které mají spojené s “tvrdým” pohledem ,jež si vykládají jako hrozbu.Proto se vám může zdát,že pes se chová nejistě nebo ustrašeně.

 

Předchozí článekKyberšikana, kyberkriminalita
Další článekKlec pro psa

Leave a Reply