Než si přivezete štěně domů

Je potřeba si srovnat všechno v hlavě ještě před tím než bude štěňátko s vámi doma. V první řadě je třeba rozmyslet, kde štěňátko bude, jestli venku v kotci nebo s vámi doma. Pokud se rozhodnete, že bude štěňátko venku, tak je nutné udělat nebo koupit kotec a do něho zateplenou boudu, v tom případě je lepší štěně pořizovat na jaře nebo v létě, aby mu nebyla zima, když budete mít štěně přece jen v zimě, tak si myslím, že je lepší vzít ho na nějaký čas domů a až pak zvykat ven na kotec. Pokud, ale chcete mít své štěně u sebe, tak další věcí je to zda bude štěně moci do všech místností nebo jsou části domu, do kterých nebude smět. Dále je dobré vědět, kdo bude pánem toho malého prcka. Další věcí je to, kde bude mít místo, své místo kam za ním nikdo nebude lézt a ono bude vědět, že tam má svůj klid.

Výbava do začátku

  • V chovatelské stanici by bylo vhodné se domluvit, na jaké granule bylo štěně zvyklé a pořídit do začátku ty samé a až případně po čase pomalu přecházet na jiné
  • Vodítko a obojek
  • Klec (na téma klec bych se ráda zaměřila v dalším článku) nebo pelíšek- místo
  • Misku na vodu a na granule
  • Hračky
  • Další věci budete pořizovat podle potřeby

Venčení

S malým štěňátkem je třeba chodit často ven. Nejlepší je po každém jídle a po probuzení vzít ven. Za každé vykonání potřeby venku je nutná obrovská pochvala naopak za vykonání potřeby doma je nutné udržet klidnou hlavu a dělat jakože nic. Je dobré mít v každé místnosti podložku pod miminka nebo už se prodávají přímo pro štěňátka, toto je výhodou i na noc, že si štěňátko vykoná svou potřebu na jednom místě a ne třeba na koberci nebo někde, kde to nechceme. Za vykonáním potřeby na této podložce by měla následovat také pochvala, protože toto je chtěné. Základ všeho je uvědomit si chtěné a nechtěné chování vašeho společníka.

Krmení

Většinou jsou štěňátka z chovatelské stanice zvyklá na krmení 3x denně. Já jsem krmila 2x denně, protože když jsme šly ven tak jsem ji odměňovala pamlsky. Je to čistě na vás, jak často vám to bude vyhovovat.

Výcvik

S výcvikem je dobré nikam nespěchat, štěňátka jsou hravá a tak je dobré všechno převádět na hru. Vaším prvním úkolem by měla být socializace, ta je ze všeho nejdůležitější. Berte vaše štěně všude, kde to bude možné. Toto se vám určitě jednou vrátí. Daleko lépe se socializuje štěně, než pak odbourává strach skoro dospělého nebo dospělého psa. Štěně, ale musí znát a vy musíte nastavovat hranice, za které prostě nepůjde. Štěňátka jsou velmi chytrá, učenlivá a zvídavá stvoření a tak si myslím, že když jim budete věnovat svůj čas tak se rychle přizpůsobí vašemu stylu života.

Samota

Vaše štěně s vámi bude chtít být neustále, ale jak všichni dobře víme, tak je jasné, že to vždycky nejde a tak je nutné štěně naučit být samo, aby vás sousedi nezabili, a vy jste se z toho nezbláznili. Hodně lidí dělá tu chybu, že když si přivezou malé štěně tak si vezmou dovolenou na 14 dní a jsou s ním celé dny, ale pak to přijde, nemůžete s ním být stále doma a vaše štěňátko to nechápe. Tak je dobré začít učit postupně, zavřít ho do pokoje na 5 minut potom na 10 minut pak z toho může být hodina, až nakonec tam zůstane samo celou dobu, co vy byste měli být v práci a vy budete vědět, že vaše štěně je připraveno být doma samo. Je důležité před tím než štěně odložíte, aby bylo najedené, vyvenčené a unavené. Je to přece jenom miminko a je potřeba jim to všechno usnadňovat.

Na závěr

  • Je možné, že v zápalu boje vás bude štěňátko kousat více než vy byste chtěli – nejlepším řešením je převést to na nějakou hračku a tahat se s ním o hračku.
  • Je celkem jisté, že vaše štěňátko bude brečet- stýská se mu po sourozencích a po matce, ocitá se v jiném prostředí, ale ono si zvykne je potřeba dát mu čas a prostor. Je dobré tyto chvíle převést na hru a zabavit štěně, aby na to nemyslelo, ale někdy to možné není.

Příště se můžete těšit na další část psího soužití s vámi a to je začátek s výcvikem 🙂 děkuji za přečtení

Předchozí článekBavorské vdolečky
Další článekKyberšikana, kyberkriminalita

Leave a Reply