Pes v bytě

Je neskutečně mnoho názorů na to zda je dobré nebo vůbec možné mít psa v bytě a nenechat si ho přerůst přes hlavu. Chtěla bych se podělit se svou vlastní zkušeností. Jak už jsem psala v minulém článku, mám roční fenku Belgického ovčáka Malinoise. Z mé vlastní zkušenosti vím, že to možné je.

Všechno rozkousané

Je pravda, pokud pes nebude dostatečně fyzicky a hlavně psychicky unaven, bude vymýšlet lumpárny a vymýšlet si svou vlastní zábavu. Nejčastěji tím, že vám něco zničí nebo rozkouše, je ale třeba myslet na to, že váš pes to neudělal naschvál, že by si řekl „zničím jí to, panička už to přeci nepotřebuje“. Váš pes v tu chvíli, kdy to udělá myslí jen na to, že neví co se svou nahromaděnou energií v jeho těle. Pokud bude pes dostatečně unaven, na to aby mohl spát, nikdy vám nic nezničí. Vždy je to z dlouhé chvíle a nudy a vždy je potřeba se zamyslet nad vším, co váš pes udělá a převést na to, co jsem udělala špatně já.

Postel- ano/ne

Vždy je potřeba zamyslet se nad vším ještě než si tu malou kuličku dovezete domů. Pokud něco jednou dovolíte, je nutné vědět, že když z té maličké kuličky vyroste 25 kg telátko, zda vám stále nebude vadit, že je s vámi na pohovce nebo v posteli. Já osobně jsem v posteli svoji fenku vždy chtěla a to jsem si tak nějak prosadila. Ale nikde jinde na postel nesmí a na gauč v obýváku také ne. Od štěňátka jsou potřeba nastavovat hranice. Kam ano a kam zase ne. Je jasné, že to vaše štěňátko zkusí a ne jednou, ale je potřeba na to myslet a přizpůsobit tomu všechno a seznámit s vašimi plány všechny členy rodiny, aby nikdo nedovolil, to co vy nechcete.

Více času venku

Jak už jsem jednou psala, je třeba hlavně psychická zátěž- unavit jejich malý, ale při tom veliký mozeček. Je pravdou, že pokud máte psa v bytě tak je potřeba s ním jít, v tomhle je výhodou rodinný domek, protože ráno psa vypustíte na zahradu, pokud není venku stále a máte po starosti. Ale když se jedná o procházky, myslím, že když se psem chcete mít dobrý vztah a hlavně absolvovat výcvik je třeba s ním chodit na procházky denně. Na zahradě se nedá dělat všechno a dalo by se říct, že když je pes stále na zahradě, tak začne taky vymýšlet lotroviny a vyjde to na stejno. Je to náročnější, ale je to vždy o přístupu pejskaře k tomu všemu.

Vliv psa v bytě a v posteli na celkovou poslušnost

Tohle jsem slyšela několikrát „ten pes nebude nic umět a bude si z tebe dělat jen dobrý den“ tohle je největší mýtus. Jako všechno je to o přístupu pejskaře. Když vy budete chtít a budete mít nastavené cíle, za kterými si půjdete a budete věnovat všechno úsilí do sebe a svého psího přítele tak je jedno zda je váš pes v posteli, venku nebo jen na chodbě. Na tomhle vůbec nezáleží.

Když jsem mluvila o psychické únavě

Nejčastěji se používá přirozené smysly. Tím je například čuch. Na to jsou speciální hlavolamy a čichací koberce, kam se schovají pamlsky a pes je svými přirozenými instinkty jí a tím musí namáhat mozek. V psychické únavě jde hlavně o to, že pes musí zapojit mozek a přemýšlet o tom co dělá, když jde jen na procházku tak přemýšlet nemusí, tak je dobré třeba házet balónek nebo jeho oblíbenou hračku. Určitě je dobré procvičovat všechny povely, které váš pes umí nebo začít učit nové povely. Na obrázku jsou ukázky čichacích koberečků.

Předchozí článekPečeme s láskou:Banánový chléb
Další článekVe 3:15 zemřeš aneb pohled skutečných ,,herců,,

Leave a Reply