Zdravím vás 🙂 Po dnešní konverzaci s mou skvělou kolegyní, mě napadla myšlenka napsat članek o nočním (ne)klidu. Na spousty lidí v tomto období spadne taková ,,jarní únava,, což i na mě.

Pro mnohé z nás je samozdřejmě řešení zalést si do ,,pelíšků,, a prospat v klidu celou noc. Pokud to tak máte docela vám zavidím , protože jsou i tací lidé kteří se potýkají s mnoha různými neduhy a nevyspí se do růžova ačkoli by si to tak přáli.

Napadli mě 3 hlavní problémy nočního (ne)klidu.

Náměsíčnost

Náměsíčnost neboli somnambulismus je porucha spánku, onemocnění, u kterého neznáme přesnou příčinu, je však do velké míry ovlivněné dědičností.

Náměsíční lidé nepřecházejí do REM fáze spánku (stádium velmi slabého spánku, který se projevuje rychlými pohyby očí a intenzivním sněním) postupně, ale velmi náhle. Tím dochází k přetížení mozku a ten vysílá do těla zmatené signály. To pak způsobí, že náměsíčný člověk chodí po okolí, může i mluvit nebo konat nějaké činnosti. V tomto stavu je jen těžko probuditelný a obvykle si po probuzení nic nepamatuje.

Mluvení za spánku

Mluvení ze spaní nyvypovídá o tom, co se vám zrovna zdá. Neobjevuje se totiž v REM fázi, při které se nám zdají sny, ale v non REM fázi, kdy je aktivita mozku snížena. “Neexistují žádná data, která by prokazovala, že mluvení ze spánku dává nahlédnout do našeho podvědomí nebo něco podobného,” uvedl spánková specialista Michael Breus ve své knize The Power Of When.

Mluvení ze spaní sice není nebezpečné, ale i tak byste měli zpozornět, protože něco o vás vypovídá, i když ne samotným obsahem. Příčin je hned několik.

  1. Často je signálem, že osoba, která mluvností při spaní trpí, je přetažená, přepracovaná a ve stresu.
  2. Svědčí o nedostatku spánku a dlouhodobé spánkové deprivaci.
  3. Ve spánku mluví lidé při horečce nebo po alkoholovém dýchánku.
  4. Mluvení ve spaní se objevuje nejběžněji dětí, a to hlavně kvůli velkému množství zážitků během uplynulého dne.

Chrápání 

Chrápání nepatří mezi závažná onemocnění, přesto ale znepříjemňuje život zhruba 25 % mužů a 15 % žen. Chrápání nejenže ruší spánek všem spolunocležníkům, ale ani samotný chrápající se často dobře nevyspí. To může vést k podrážděnosti, snížení pozornosti, bolestem hlavy a celkové únavě. Samotné chrápání je způsobeno uvolněním měkkého patra, které pak začne vibrovat. A příčin je hned několik, od anatomických predispozicí přes polyp v dýchacích cestách, rýmu, nadváhu až po nadměrnou konzumaci alkoholu.

Co udělat pro kvalitní spánek?!?

Ještě před tím, než vsadíte na léky na spaní, vyzkoušejte všechny dostupné varianty na bázi přírody. Nepodceňujte jak příznivé účinky bylin, tak zásady spánkové hygieny.

Nezapomínejte také na větrání. Přes noc nastavte teplotu na 17 až 19 stupňů Celsia. Spánek v takto tepelně zařízené místnosti pak bývá hlubší a celkově kvalitnější. Naopak v přetopené místnosti se často můžete potýkat s nemožností usnout.

Nezapomínejte, že skvěle uspává sex…

Nikdy neuléhejte do postele s notebookem nebo s mobilním telefonem, ve kterém máte rozepsaný pracovní e-mail. Mobil se doporučuje mít ve vedlejším pokoji, nikoli přímo u hlavy nebo na nočním stolku. Poslední dobou se totiž spekuluje o tom, že mobilní zařízení může mít neblahý vliv na kvalitu spánku, kterou ovlivňuje právě elektromagnetické záření. V tomto směru se také mluví o častých bolestech hlavy.

Bezprostředně před spaním minimalizujte příjem tučných a těžce stravitelných jídel, kolových limonád, energy drinků a jiných stimulantů energie.

Například u mě skvěle zabírá meduňkový čaj 🙂

Předchozí článekPříběh ženy s dvojí osobností (3.část)
Další článekHepatitida typu A

Leave a Reply