Site icon Svět na netu

Záhady aneb když lidský rozum nestačí

Jsou věci, které nelze jen tak vysvětlit. Rozhodla jsem se věnovat tento članek právě těmto záhadám, které ovlivnili život mnoha lidem, kteří si pokladají otázky PROČ A JAK?

 Záhadné útvary pod Stonehenge

(Foto: ilfattostorico.com) Revoluční technologie pro mapování věcí skrytých pod zemí odhalila, že ‚kamenný kruh‘ Stonehenge na svém místě kdysi nevyrostl a nestál úplně osamocen, jak se ještě do loňského léta myslelo. Naopak – pod ním a v jeho okolí se nalezlo mnoho dalších archeologických stop – svatyně, mohyly, hluboké jámy, valy a kruhové objekty, jeden dokonce vypadá jako menší příbuzný Stonehenge. Co jsou zač a jak přesně vypadají, to nám díky metodě “bezvýkopové archeologie”, tzv. virtuálního mapování krajiny, objasní vědci zcela jistě již tento rok – minimálně zčásti, protože celý průzkumný projekt je naplánován na další tři roky.

 Neviditelná ponorka

Pátrání po neznámém podvodním vetřelci se zúčastnila i tahle ‚stylová‘ švédská korveta třídy Visby (Foto: Profimedia.cz) Vysoký švédský vojenský činitel loni 19. října prohlásil, že výsostné vody jeho země byly “nepřijatelně narušeny” – nedokázal ovšem sdělit, kým. Švédské námořnictvo nalezlo stopy “záhadného podvodního plavidla” poblíž ostrova Nattarö v jižní části Stockholmského souostroví, kde se nachází na třicet tisíc ostrovů i malých ostrůvků a útesů. Po třech dnech dalšího bezvýsledného pátrání byla akce s cílem určit pachatele skončena. Spekulovalo se o ruské ‚neviditelné‘ ponorce, což Rusko odmítlo jako dohady a ukázalo prstem na Nizozemsko jako vlastníka onoho neznámého plavidla. Bez jakýchkoli dalších důkazů, čili jsou to podobné dohady jako ty švédské. A podobná situace – tedy dohady a domněnky – přetrvává dodnes.

Dvojtornádo zabíjelo

16. 6. 2014, Pilger, Nebraska, USA (Foto: Profimedia.cz) Tornádová dvojčata, která loni v červnu doslova obrátila vzhůru nohama městečko Pilger v americkém státě Nebraska a zanechala za sebou dva mrtvé a desítky zraněných lidí, jsou poměrně vzácným meteorologickým úkazem. Fujitova stupnice měřící ničivou sílu tornád je ohodnotila ‚známkou‘ EF-4, kdy rychlost vířícího větru dosahuje před 300 km/h. Jedno z dvojčat prošlo přímo středem městečka, druhé si zařádilo o asi tři kilometry dál na východ. Stopy zkázy, které po sobě zanechaly, byly viditelné i z oběžné dráhy coby dvě téměř identické jizvy na zemském povrchu. A kde je v tom nějaká záhada, co čeká na rozřešení? Vědci dnes v podstatě stále přesně nevědí, proč některé ‚bouřkové útvary‘ (odborně zvané supercely) vedou ke vzniku tornád, zatímco jiné ne, byť jsou si velmi podobné a často v podstatě stejné. A událost v Pilgeru nastoluje další zatím nezodpovězenou otázku – jak může z některých supercel vzniknout více tornád najednou a k tomu ještě s podobnou ničivou silou.

Hacknutí cloudového úložiště celebritích fotek

Televizní hvězda seriálu Heroes Hayden Panettiere (Foto: archiv TV hvězdy prostřednictvím neznámého hackera) Začátkem loňského srpna začal dodnes anonymní uživatel z 4chan postovat stovky „nevídaných a do té doby neviděných“ fotek celebrit, které byly ukradeny z jejich hacknutých iCloudových účtů. Oběťmi byly zejména ‚vysokoprofilové‘ ženy – Scarlet Johansson, Kim Kardashian, Kate Upton a desítky dalších. Firma Apple nakonec potvrdila, že hackeři získali fotografie pomocí „cíleného útoku“, ale dodnes se neví, kdo to vlastně byl a kolik jich bylo. Na případ se vrhl i FBI, ale jeho pátrání zatím nepřineslo nic konkrétního.

Sibiřské díry

Záhadné propadání u sibiřského Solikamsku (Foto: Profimedia.cz) Loni v červenci došlo na sibiřském poloostrově Jamal (což v místním něneckém jazyce znamená „Konec světa“) k dosud nevysvětlené explozi, po které se v zemi utvořila obří – sto metrů široká a třicet hluboká – díra. Dva další podobné krátery byly v blízkém okolí objeveny krátce poté. Vědci přišli s teorií, že se jedná o následek výbuchu „kapes“ zemního plynu v podzemí, dokonce se v listopadu 2014 do jedné z děr spustili a zkoumali ji – ale teorii se zemním plynem se jim potvrdit nepodařilo a s žádnou jinou jako věrohodnou taky nepřišli.

Islandská sopka

Chrlení z nově vytvořené kilometrové pukliny u lávového pole Haluhran (Foto: Profimedia.cz) Vulkán Bárðarbunga (angl. Bardarbunga) začal chrlit lávu na konci loňského srpna a dodnes s tím v podstatě nepřestal. Tahle sopka je jedinečná hned ve třech ohledech: enormní velikostí svého lávového pole, množstvím vychrlených oxidů síry a výškou (i rychlostí vzniku) propadlin v kráteru. Bárðarbunga zatím stihla vytvořit lávové pole o rozloze přesahující 80 km2, čímž podle Islandského meteorologického úřadu (zkráceně Met Office) překonala erupci místní sopky Laki v roce 1783 a množství plynů uvolněných erupcemi ovlivnilo klima nad Islandem nejvíce za posledních 150 let. Objem oxidů síry je zatím největší, jaký byl kdy při dosud sledovaných pozemských erupcí vypuštěn do vzduchu. A sám kráter se propadl o více než padesát metrů, přičemž „spolkl“ i GPS zařízení, které sledovalo změnu jeho výšky. Záhada není ani tak to, proč k erupci došlo (to se dá z geologického hlediska aspoň obecně vysvětlit), jako spíš to, co bude dál.

Exit mobile version