Jsou věci, které nelze jen tak vysvětlit. Rozhodla jsem se věnovat tento članek právě těmto záhadám, které ovlivnili život mnoha lidem, kteří si pokladají otázky PROČ A JAK?

 Záhadné útvary pod Stonehenge

(Foto: ilfattostorico.com) Revoluční technologie pro mapování věcí skrytých pod zemí odhalila, že ‚kamenný kruh‘ Stonehenge na svém místě kdysi nevyrostl a nestál úplně osamocen, jak se ještě do loňského léta myslelo. Naopak – pod ním a v jeho okolí se nalezlo mnoho dalších archeologických stop – svatyně, mohyly, hluboké jámy, valy a kruhové objekty, jeden dokonce vypadá jako menší příbuzný Stonehenge. Co jsou zač a jak přesně vypadají, to nám díky metodě “bezvýkopové archeologie”, tzv. virtuálního mapování krajiny, objasní vědci zcela jistě již tento rok – minimálně zčásti, protože celý průzkumný projekt je naplánován na další tři roky.

 Neviditelná ponorka

Pátrání po neznámém podvodním vetřelci se zúčastnila i tahle ‚stylová‘ švédská korveta třídy Visby (Foto: Profimedia.cz) Vysoký švédský vojenský činitel loni 19. října prohlásil, že výsostné vody jeho země byly “nepřijatelně narušeny” – nedokázal ovšem sdělit, kým. Švédské námořnictvo nalezlo stopy “záhadného podvodního plavidla” poblíž ostrova Nattarö v jižní části Stockholmského souostroví, kde se nachází na třicet tisíc ostrovů i malých ostrůvků a útesů. Po třech dnech dalšího bezvýsledného pátrání byla akce s cílem určit pachatele skončena. Spekulovalo se o ruské ‚neviditelné‘ ponorce, což Rusko odmítlo jako dohady a ukázalo prstem na Nizozemsko jako vlastníka onoho neznámého plavidla. Bez jakýchkoli dalších důkazů, čili jsou to podobné dohady jako ty švédské. A podobná situace – tedy dohady a domněnky – přetrvává dodnes.

Dvojtornádo zabíjelo

16. 6. 2014, Pilger, Nebraska, USA (Foto: Profimedia.cz) Tornádová dvojčata, která loni v červnu doslova obrátila vzhůru nohama městečko Pilger v americkém státě Nebraska a zanechala za sebou dva mrtvé a desítky zraněných lidí, jsou poměrně vzácným meteorologickým úkazem. Fujitova stupnice měřící ničivou sílu tornád je ohodnotila ‚známkou‘ EF-4, kdy rychlost vířícího větru dosahuje před 300 km/h. Jedno z dvojčat prošlo přímo středem městečka, druhé si zařádilo o asi tři kilometry dál na východ. Stopy zkázy, které po sobě zanechaly, byly viditelné i z oběžné dráhy coby dvě téměř identické jizvy na zemském povrchu. A kde je v tom nějaká záhada, co čeká na rozřešení? Vědci dnes v podstatě stále přesně nevědí, proč některé ‚bouřkové útvary‘ (odborně zvané supercely) vedou ke vzniku tornád, zatímco jiné ne, byť jsou si velmi podobné a často v podstatě stejné. A událost v Pilgeru nastoluje další zatím nezodpovězenou otázku – jak může z některých supercel vzniknout více tornád najednou a k tomu ještě s podobnou ničivou silou.

Hacknutí cloudového úložiště celebritích fotek

Televizní hvězda seriálu Heroes Hayden Panettiere (Foto: archiv TV hvězdy prostřednictvím neznámého hackera) Začátkem loňského srpna začal dodnes anonymní uživatel z 4chan postovat stovky „nevídaných a do té doby neviděných“ fotek celebrit, které byly ukradeny z jejich hacknutých iCloudových účtů. Oběťmi byly zejména ‚vysokoprofilové‘ ženy – Scarlet Johansson, Kim Kardashian, Kate Upton a desítky dalších. Firma Apple nakonec potvrdila, že hackeři získali fotografie pomocí „cíleného útoku“, ale dodnes se neví, kdo to vlastně byl a kolik jich bylo. Na případ se vrhl i FBI, ale jeho pátrání zatím nepřineslo nic konkrétního.

Sibiřské díry

Záhadné propadání u sibiřského Solikamsku (Foto: Profimedia.cz) Loni v červenci došlo na sibiřském poloostrově Jamal (což v místním něneckém jazyce znamená „Konec světa“) k dosud nevysvětlené explozi, po které se v zemi utvořila obří – sto metrů široká a třicet hluboká – díra. Dva další podobné krátery byly v blízkém okolí objeveny krátce poté. Vědci přišli s teorií, že se jedná o následek výbuchu „kapes“ zemního plynu v podzemí, dokonce se v listopadu 2014 do jedné z děr spustili a zkoumali ji – ale teorii se zemním plynem se jim potvrdit nepodařilo a s žádnou jinou jako věrohodnou taky nepřišli.

Islandská sopka

Chrlení z nově vytvořené kilometrové pukliny u lávového pole Haluhran (Foto: Profimedia.cz) Vulkán Bárðarbunga (angl. Bardarbunga) začal chrlit lávu na konci loňského srpna a dodnes s tím v podstatě nepřestal. Tahle sopka je jedinečná hned ve třech ohledech: enormní velikostí svého lávového pole, množstvím vychrlených oxidů síry a výškou (i rychlostí vzniku) propadlin v kráteru. Bárðarbunga zatím stihla vytvořit lávové pole o rozloze přesahující 80 km2, čímž podle Islandského meteorologického úřadu (zkráceně Met Office) překonala erupci místní sopky Laki v roce 1783 a množství plynů uvolněných erupcemi ovlivnilo klima nad Islandem nejvíce za posledních 150 let. Objem oxidů síry je zatím největší, jaký byl kdy při dosud sledovaných pozemských erupcí vypuštěn do vzduchu. A sám kráter se propadl o více než padesát metrů, přičemž „spolkl“ i GPS zařízení, které sledovalo změnu jeho výšky. Záhada není ani tak to, proč k erupci došlo (to se dá z geologického hlediska aspoň obecně vysvětlit), jako spíš to, co bude dál.

Předchozí článekNa co do kina: Psí domov
Další článekSoutěž

Leave a Reply