Letiště Gatwick je druhým nejrušnějším místem ve Velké Británii. A přesto dokázali dva obyčejní lidé a jeden dron, zastavit provoz letiště na dva dny. Není to první ani poslední případ, kdy se někdo naboural do systému a vyřadil jej z provozu a podle předních odborníků kybernetické bezpečnosti, se o takové věci pokoušejí hackeři denně, a to v celosvětovém měřítku. Jinými slovy neustále se někdo snaží uvést naši planetu do režimu Offline.

Sergej Gribov je významným investorem a podnikatelem v oblasti kybernetického zabezpečení. V jednom z rozhovorů pro Business Insider poznamenal. „Zločinci, kteří proniknou do bankovních systémů a odcizí osobní údaje i peníze, nejsou rozhodně ti nejhorší, kterých bychom se měli obávat. Hackeři, kterých bychom se měli opravdu bát, jsou ti, kteří se pokoušejí celou naši zemi uvést do stavu offline. Jsou to lidé, kteří se pokoušejí sundat internet, vypnout světla, dodávky vody, nebo kteří se snaží vyřadit z provozu železnice a továrny.“

Gribov také poukázal na slabost Západu, která tkví ve zastaralé elektronice i senzorech, které řídí procesy v infrastruktuře a průmyslu. Tyto systémy byly často instalovány před více než deseti lety. Bezpečnostní systémy, které je ovládají, jsou staré nebo neexistují. Pokud by tedy hacker získal kontrolu třeba nad teplotními čidly v továrně, může tak zapříčinit její výbuch. „Lidé si neuvědomují, že člověk s takovými schopnostmi vlastně představuje zbraň hromadného ničení.“

Svůj rozhovor zakončil Sergej slovy, jež zní trochu děsivě. „Zní to možná strašidelně, ale je to jen otázka času, než se to někomu opravdu povede, protože je to opravdu snadné.“ O tom svědčí i události narušení kybernetické bezpečnosti, ke kterým došlo.

V prosinci roku 2017 se tři muži přiznali k největšímu výpadku internetu v dějinách lidstva. Cílený útok „odepření služeb“ vypnul internet na většině území USA a části severní Evropy na 12 hodin. Podařilo se jim to díky deaktivaci systému společnosti DYN, která poskytuje služby DNS (Domain Name System), což je vlastně webový adresář domén velké části internetu.

A pak je tady událost, která se stala letos v dubnu. Africká země Mauritánie byla offline po dobu dvou dnů, když někdo odstřihl podmořský kabel, který slouží k připojení k internetu.

K událostem se vyjádřil ředitel společnosti IBM Resilient, zabývající se poradenstvím v oblasti kybernetické bezpečnosti. Pro Business Insider uvedl „Někdo tam venku se neustále učí, jak sesadit internetové spojení.“

Oba útoky byly navíc prováděny poměrně neprofesionálními lidmi. Útok na DYN byl proveden třemi muži, kteří vytvořili program a doufali, že jen celosvětově zakážou zobrazení konkurenční webové stránky. Bohužel se jim plán vymkl z kontroly. Mauritánský útok byl pro změnu proveden vládou sousední Sierry Leone, kde se snažili o zmanipulování výsledků místních voleb tím, že ochromí média.

Nejde jen o to, že se „někdo“ snaží naučit, jak internet vypnout v celosvětovém měřítku. Existují lidé, kteří po tomto druhu moci vyloženě touží. V červnu 2018 se stala terčem útoku městská správa Atlanty, kdy byla zničena třetina softwarových programů. Tento rok, také FBI přišla s podezřením, že se teroristé pokouší vyřadit jejich nouzové systémy 911.

Zajímavý útok byl zaznamenán i v roce 2015 na Ukrajině, kdy hackeři převzali kontrolu nad třemi hlavními dodavateli energie. Získali dálkové ovládání přístrojových panelů a ručně vyřadili zhruba 60 rozvoden, přičemž 230 000 Ukrajinců zůstalo bez přídělu energie po dobu 6 hodin. Útok byl jistě proveden Ruskem, jehož armáda napadla Krym.

Bude to znít možná neuvěřitelně, ale zásadní roli ve zmíněných útocích, hrajeme i my obyčejní lidé. K zničujícím útokům na zahraniční infrastrukturu a nejen k tomu, přispívají lidé, kteří nedbají na aktualizace bezpečnostních programů na svých osobních počítačích. Necháváme bezpečnostní programy bez povšimnutí, jenže ty stárnou a jsou zranitelné. Ta malá vyskakovací okna na vašem počítači, hlásící potřebné aktualizace jsou zároveň klíčem k národní bezpečnosti.

Takže až vám příště počítač, telefon nebo tablet zahlásí aktualizaci bezpečnostních systému, určitě jej neberte na lehkou váhu. Tam venku jsou totiž lidé, kteří se neustále snaží převzít moc nad internetovým spojením.

Zdroj: Business Insider

Předchozí článekKam na dovolenou:Přehrada Olešná
Další článekJak se zbavit pavouků

Leave a Reply