V druhé řadě je populární elektronická cigareta neboli vaporizér.  Byla vyvinuta a patentována v Číně, v roce 2006 a do Česka dorazila zanedlouho poté. Na počátcích nebyla tak známá a prodávaná oproti dnešku. Podle statistiky kouří každý 106. evropan a číslo kuřáků, kteří přešli z klasických cigaret na e-cigaretu, se nadále zvyšuje.

 

Co to je? 

  • zařízení které vytváří aerosol (podobný cigaretovému kouři) zahřátím kapalné náplně (e-liquid)
  • skládá se z baterie (často včetně řídicí elektroniky), žhavicí části (clearomizer, u starších modelů atomizer), náplně (tzv. e-liquidy), nabíječky a ostatního příslušenství

 

Plusy

  • výskyt karcinogenů je 10x nižší než u klasické tabákové cigaretě
  • méně neškodné chemikálie obsažené v náplni:

PROPYLENGLYKOL(PG) – je organická složka (bezbarvá látka s nízkou hustotou), pro potraviny a léčiva se jedná jako bezpečnou složku

GLYCEROL(VG) – je přírodní tekutina (většinou bezbarvá látka s vysokou lepivostí) a získává se extrahováním z rostlinných olejů

DIETHYLGLYKOL – je jedním ze skupin alkoholů (vytváří hořlavé směsi par a vzduchu při zvýšené teplotě)

KYSELINA CITRÓNOVÁ – je přírodní konzervační látkou (používá se jako dochucovací prostředek jídel, nealkoholických a alkoholických nápojů)

  • škodlivost e-cigaret není prokázaná, proto že nehoří tak nevznikají látky, které způsobují nevratné poškození zdraví či smrt
  • výrobci tabákových cigaret, když kuřák vykouří 23 cigaret denně (jedna cigareta průměr 9mg nikotinu) vykouří 207mg nikotinu za den, oproti kuřákovi, který si určuje množství, do e-cigarety, nikotinu sám (24mg, 18mg, 12mg, 6mg, 0mg)
  • prostřednictvím vapování vpravujeme do svého těla zhruba 1300x méně karcinogenních látek, než v případě klasického kouření

 

Mínusy

  • naplň obsahuje:

NIKOTIN – je rostlinná látka obsažená v tabáku a jedná se o velmi návykovou látku

 NIROSAMINY – jsou to látky, vznikající za určitých podmínek z dusitanů a bílkovin( jsou přirozenou složkou potravin) ale jsou v e-cigaretě ve větším množství než u tabákové cigaretě

  •  v rozpáleném autě, kde by mohla v krajních případech dokonce explodovat
  • jedna zapomenutá lahvička objevená dítětem nebo domácím mazlíčkem může znamenat vážné ohrožení jeho zdraví
  • pasivní vapování je totiž podobně závažný problém jako pasivní kouření a hlavní nebezpečí představuje nikotin obsažený ve vydechované páře
  • nakupování potřeb pro vaping u neověřených prodejců

 

Skupiny vapování

Klasické vapování – atomizery určené pro klasické vapování, mezi vapery označováno jako MTL se používají stejně jako klasická cigareta. Páru nataženou do úst následně šluknete do plic a vydechnete. Atomizery tohoto typu většinou poznáte tak, že používají vě většině případů žhavící hlavy s vyšším odporem než 1 ohm.

Přímé vapování do plic – vapování do plic, ocení vapeři, kteří touží po velké produkci páry. Přes atomizery k tomu to určené se jakoby nadechujete. Při této technice tedy odpadá to šluknutí z úst do plic, jako je tomu v případě klasického vapování. Atomizery tohoto typu používají nízkoodporové žhavící hlavy (pod 0,8ohm). Dále na těch atomizerech naleznete větší otvory pro přívod velkého množství vzduchu, často s regulací a  často je takový atomizer doplněn o široký náustek (Drip Tip).

 

Zákazy a opatření

Rozhodnutí, zda budete moci v hospodě a zákonem stanovených prostorách vapovat, je na jejich provozovatelích. Na základě směrnice Evropského parlamentu a Rady 2014/40/EU, označované jako směrnice o tabákových výrobcích (TPD), vznikla vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 37/2017 Sb., která nabyla účinnosti 1.3.2017 a výrazně zasahuje do trhu s elektronickými cigaretami.Dovoz výrobků do České republiky, které nejsou v souladu s novými nařízeními (30ml e-liquidy, clearomizery s objemem nad 2ml atd.), byl možný do 19.11.2016. Po tomto datu probíhal do 20.5.2017 jen doprodej skladových zásob. Od 21.5.2017 tak uživatelé e-cigaret seženou jen e-liquidy v 10 ml lahvičkách. Teď když budete chtít si míchat nenajdete nikotinovou bázi ale musíte si k nulové bázi dokupovat nikotin (booster).

 

Cenové porovnání kouření

V této tabulce se počítá s nakupovanými liquidy ve 10 ml.

kou__en__1

*balené cigarety které si zhotovíte doma po koupi tabáku a dutinek

 

Když si budete míchat liquidy sami můžet měsíčně ušetřit oproti normálním cigaretám až přes 2000 Kč.

kou__en__2

*Ceny aromat se mohou lišit. Pokud umícháme 120 ml, obvykle nám ještě více jak polovina zůstane.

**Výpočty vycházejí z koupě 2 složek, kterých je třeba pro tvorbu domácí beznikotinové báze a přírodního glycerínu. Oba jsou volně dostupné v kamenných obchodech i na internetu.

 

Jak e-cigaretu složit

Oproti minulosti se počet dílů e-cigarety zmenšil ale dokážete si jí složit doma jednoduše i bez návodu. Ze samotného clearomizéru lze vyjmout žhavicí hlavu, je potřeba ji měnit alespoň jednou měsíčně, raději ale jednou za dva týdny. Hlavu stačí jednoduše vyšroubovat a nahradit. Před prvním potažením nezapomeňte novou hlavu zalít náplní, jinak jí spálíte. Pro táhnutí do plic vybírejte žhavicí hlavy s nižším odporem. K nalití naplně, má každý druh e-cigarety jiný, buď odšroubováním vrchního náustku, otočením náustku nebo odšroubováním horní základny. V návodu se pak dočtete jak dlouho nabíjet baterku a jakou naplň je v hodné nalít např.: 70VG/30VG.

 

Podle čeho vybírat e-cigaretu 

  • kapacita baterie : vyberte si spíš podle počtu klasických cigaret, které za den vykouříte např.: méně než 5 cigaret denně +- kapacita 650 mAh, 10–20 cigaret za den +- kapacita okolo 2 000 mAh, více než 20 cigaret denně +- kapacita 3 000 mAh a více (to už se řadí mezi tzv. MOD a GRIP)
  • žhavení : pokud chcete potahovat nejdříve do pusy a až poté do plic (hlava o odporu okolo 1 Ω a vyšším) nebo už rovnou potahovat do plic (vapovat) (hlava s odporem pod 0,5 Ω)
  • vzhled 
  • náplň : musíte vybírat nejen co vám bude chutnat ale také podle toho kolik vykouříte cigaret, typu e-cigarety, výkonu

Nejlepší je si zajít do obchodu a říct co čekáváte od cigarety a oni vám nabídnou nebo doporučí. Zeptejte se i svých známých a kamarádů, co taky vapují a s čím vším mají zkušenosti. Co už jsem se setkala s lidmi i na ulici, kteří hned se dali do řeči o e-kouření, vyměnili jsme si názory a doporučení. Pro začátečníky je nejlepší Joyetech eGo AIO a pro pokročilejší a nenáročné IJust 3.

 

Vapujete ? Jaké e-cigarety máte a jaké příchutě liquidů máte v oblibě? Napište do komentářů,  vaše odpovědi a názory k tématice: Elektronická cigareta.

Příště vás čeká téma: Liquid a míchání.  

Předchozí článekCo bychom měli vědět předtím, než se necháme tetovat.
Další článekPříběh ženy s dvojí osobností
MicheleD
Jsem člověk, co už za tak krátkou dobu něco prožil a vyslechl. Z každých prožitků a informací si odnáším poznatky, ponaučení do budoucna, pro sebeuvědomění a pomoc druhým v nouzi.

Leave a Reply