Alkoholismus jako takový je dost zavážný problém ať už u starších lidí,tak mladistvých.Ještě horší problém nastává,když v tom vyrůstají děti.

Máte v okolí nebo dokonce jste to žažívali sami na vlastní kůži,kdy někdo vyrůstal ve světě obklopeným alkoholem?? Nebo někdo v tomto stylu dokonce děti vychovává??

Děti jsou ve většině případů na své rodiče hodně silně fixované a mají rády rodiče,kteří je milují a zahrnují je láskou.Jenže pak přijde zlom,kdy se z těch milujícíh rodičů stávají během pár hodin potácivé trosky,které pomalu nevědí o světě. A děti to vše hrozně citlivě vnímají a postupem času si odnášejí následky…

1.Citové vydírání

Když se rodiče napíjí a začínají dítěti vyčítat úplné zbytečnosti nebo něco co by vůbec nemělo vědět např.”To,že piju je tvoje chyba,protože jsi mě naštval.” Dítě si to bere osobně a dává si to za vinu,že vlastně pijí kvůli němu…a samozřejmě to na něm zanechá následky.

2.Schazování sebevědomí

“Stejně nic neumíš” nebo “Nikdy ničeho nedosáhneš” jsou věty,které v dítěti probudí to,že se uzavře do sebe a bude se bát nějak prosazovat. A bohužel i to na něm nechá následky a je obtížné si nějaké to sebevědomí získat.

3.Fyzické násilí

Rozbije se sklenička a už je řev a agrese,kdy dítě má druhý den samé modřiny…jen proto,že omylem mu upadla sklenička.Bohužel v budoucnu,když něco takového udělá,tak se buď strachy rozbrečí a bude se bát,že bude řev a agrese a nebo se bude snažit vše zamaskovat a nikomu nic neříkat a doufat,že se na to nepřijde, aby nebylo zle.

4.Vylívání si komplexů

Dítě s tím nemá vůbec nic společného,ale jakmile se rodič napije začne vše dávat za vinu dítěti,protože nikdo jiný poblíž není a na někom si ty problémy vylít musí…Asi pro ten pocit aby se mu ulevilo….

Alkoholismus v přítomnosti dětí je špatný už jen z toho důvodu,že pak mají problém fungovat v normálním světě,kdy rodiče ostatních kamarádů se chovají stejně ráno i večer. A dítě pak má problémové dětství, kdy v lepších případech vyroste a bude se snažit tomuto problému vyvarovat a bude se vyhýbat alkoholu a nebo v horšíím případě do toho spadne také a tento problém bude pokračovat…

 

Předchozí článekVánoční filmy, které musíte vidět
Další článekVánoční svátky z psychologického hlediska

Leave a Reply