Česká telekomunikační infrastruktura již investovala 27 miliard korun do své pevné sítě, kterou pak pronajímá poskytovatelům internetu (T-Mobile, O2, Český bezdrát atd).

CETIN stále buduje nové předsunuté kabinety (rDSLAMů), které zkrátí vzdálenost k přípojkám. U metalického vedení platí pravidlo čím kratší vzdálenost ke koncovému zákazníkovi tím se docílí větší rychlostí.

Pokud se zajímáte o toto připojení určitě jste již slyšeli pojem VDSL3 je to profil 32b. Pokud toto máte vaše linka využívá dvojnásobnou šířku pásma (35 místo 17 MHz) a na vzdálenostech do 300 metrů Vám umožní rychlosti až 250/25 Mb/s.

Od září se bude opět zrychlovat a to skoro o polovinu stávající rychlosti a to pomocí vectoringu.

Vectoring – Technologie, která efektivně odstraňuje přeslechy mezi sousedními linkami vedenými v ulicích umožní na kratších vzdálenostech rovněž až zdvojnásobit přenosové rychlosti. Účinnost klesá se vzdáleností, ale i na současných linkách s rychlostmi okolo 50 Mb/s se půjde dostat přes stovku.

Během minulého týden CETIN oznámil, že vectoring začne postupně zapínat od září a že do konce roku bude dostupný na polovině rDSLAMů jak stávajících tak nově vybudovaných od září. Během roku 2019 technologii rozšíří na zbytek. Vectoring ale zatím nebude dostupný tam, kde jsou přípojky napojené přímo na velké ústředny RSU/HOST. CETIN k tomu zatím ani nesdělil bližší plány.

A aby to nebylo málo můžeme se těšit i na další zrychlení a to pomocí spuštění tzv. bondingu. To znamená že se využijí v domácnostech a firmách dvě VDSL linky současně, které by mělo zdvojnásobit rychlost, navíc nehledě na vzdálenost. Ne ke všem přípojkám však vede více párů měděných dvoulinek.

Předchozí článekAutoškola pro skupinu A aneb motorkáři jsou rodina
Další článekTurnaj ve videohrách se proměnil v masakr…

Leave a Reply